La Federació de Caça de les Terres de l’Ebre ha renovat la seva Junta Directiva. Com a president de l’entitat repetix el deltebrenc José Pedro Tomàs, que ha renovat el càrrec amb una nova candidatura que inclou la incorporació de dones i de perfils més joves. Malgrat el procés electoral obert, la candidatura encapçalada per Tomàs ha estat l’única presentada i, per tant, no ha calgut la celebració d’eleccions. 

Entre les prioritats de la nova Junta hi ha el fet de treballar el relleu generacional i la incorporació de dones a les societats de caçadors. “És importantíssim que les dones estiguen a la Junta Directiva i al món de la caça perquè fan falta. Tenen una altra forma de veure la caça, una altra visió, i ens cal este punt de veure més enllà”, ha assegurat Tomàs en una entrevista a Delta.Cat.

Pel que fa al relleu generacional, Tomàs ha explicat que cal treballar per a poder mantenir viva la tradició de la caça a les Terres de l’Ebre. Actualment la Federació ebrenca està formada per 68 societats de caçadors i al voltant de 4.000 llicències federatives. “És un volum que no està gens malament, però està clar que cal treballar per assegurar el relleu, la gent es fa gran i si no hi ha renovació anirà baixant tot”, insisteix Tomàs.

Nova normativa de gosseres

Pel que a les principals línies de treball, Tomàs ha explicat que com a Federació han començat ja a treballar en la nova normativa de gosseres que es començarà a aplicar en pocs mesos. “S’ha de començar ja a posar fil a l’agulla perquè d’aquí dos mesos començaran ja les revisions, hem d’informar correctament i anar dient als caçadors el que han de fer per a posar-se al dia”. Tomàs confia que tant els ajuntaments com els Agents Rurals deixin uns mesos als caçadors per a poder-se anar adaptant a la nova realitat. Des de la Federació de Caça també s’està treballant juntament amb la pagesia per a gestionar els permisos extraordinaris de caça per danys a l’agricultura. “Hem d’intentar treballar de forma conjunta perquè això no acabi sent un problema greu en tots els sentits”.

 

Gestió de la finca de Bombita

En l’àmbit del delta de l’Ebre, José Pedro Tomàs, que és també el president de la Societat de Caçadors Sant Miquel de la Cava, ha mostrat la seua preocupació per l’anunci fet pel Ministeri per a la Transició Ecològica de traspassar la gestió de la finca de Bombita a l’OAPN, Organismo Autónomo Parques Nacionales,  tal i com va avançar la ministra Teresa Ribera, en la seva darrera visita al territori. Tomàs creu que este canvi en la gestió pot posar en perill la convivència amb els caçadors. “Ens preocupa que es faci servir esta figura per apartar els caçadors de la gestió de la finca”. Els caçadors creuen que no es necessària la figura d’un Parc Nacional quan ja hi ha la del Parc Natural del Delta de l’Ebre: “ Som un exemple a tot Europa que l’activitat de la caça i la gestió d’un parc natural poden conviure. No volem cap altra figura i menys que es digui nacional”, ha conclòs.