La secció Local d’Esquerra Republicana a Deltebre va fer divendres passat l’acte de lliurament del 2n Premi de Recerca Salvador Fornós. Un premi que els republicans van anunciar ara fa dos anys i que està adreçat a treballs de recerca d’estudiants de secundària que tinguin temàtica local o del Delta. Un premi que conjuga les dos passions de Salvador Fornós, l’educació i la recerca.
L’acte, celebrat al Centre Cultural del Delta i conduït per la regidora republicana Fabiola Cataño, va consistir en una presentació dels membres del jurat del premi, format per Aleix Casanova (pedagog), Vanessa Callau (mestra) i Gina Casanova (infermera) i on cadascun d’ells va glossar de manera més personal la figura de Salvador Fornós. Després, es va llegir l’acta on s’anunciava el guanyador que en esta edició ha estat Arnau Martí Bertomeu, alumne de l’Institut de Deltebre, amb el seu treball “I si la situació es repeteix? L’esclat de la bombolla immobiliària”. El premi ha consistit en una dotació econòmica de 300 euros pel guanyador i 100 euros pel centre d’on procedeix l’alumne.
Els treballs finalistes han estat:
– “Meravelles del Delta” de Mireia Mora Izquierdo.
– “L’educació entre fang i arròs: L’escolarització i l’aprenentatge a Deltebre” d’Ariadne Franch Claros.
– “L’evolució del futbol femení a les Terres de l’Ebre” de Maria Díaz Masià.
– “I si la situació es repeteix? L’esclat de la bombolla immobiliària“ d’Arnau Martí Bertomeu.
L’acte va congregar un nombrós públic i va comptar  amb la presència de la dona de Salvador Fornós i els seus fills, i també els regidors d’Esquerra Republicana a Deltebre. El portaveu municipal, Joan Alginet, va reivindicar el Premi Salvador Fornós com “un reconeixement a l’autenticitat de la gent del Delta, que mira al futur i que construeix des de la bona fe i la intel·ligència col·lectiva”. Alginet va afirmar que la societat d’avui “necessita més Salvadors Fornós”.
Fornós,  va néixer a Deltebre l’any 1957, estava casat i té dos fills. Va dedicar tota la seva vida a l’educació, d’on va ser Mestre de primària i director de l’Escola l’Assumpció de Deltebre. Va estar sempre implicat i compromès amb l’esquerra política del país i del municipi, d’on formà part de diverses candidatures d’ICV. El maig de 2018 fou juntament amb Joan Alginet, un dels impulsors de la plataforma cívica i política Més Deltebre, que va acabar formant una candidatura municipalista amb Esquerra Republicana de Deltebre. En l’àmbit associatiu fou un dels membres del Centre d’Estudis Tirant lo Rall, entitat que s’ha dedicat a la recerca local.