El Parc Natural del Delta i el Parc Natural dels Ports s’incorporen al projecte l’Atles dels mamífers de Catalunya, engegat el 2022. Aquest projecte està dins de l’Observatori del Patrimoni Natural i Biodiversitat que s’ha engegat dins de la Generalitat de Catalunya, que busca anar incorporant tota la informació quant a biodiversitat i patrimoni que es genera a Catalunya per a conèixer l’estat de conservació i aplicar mesures de gestió i de conservació de la biodiversitat. Però, a més a més, això també volen que sigui un projecte de ciència ciutadana i que arribi tota aquesta informació a la gent en general. I el mateix en aquest projecte en concret, que és l’Atles dels mamífers. Escoltem Nati Franch, tècnica del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Pel que fa a l’organització del mostreig, per cada quadrat de 10-km, es mostrejaran tres quadrats d’1-km diferents: un d’ambient obert (Q1), forestal (Q2) i de ribera (Q3). I s’utilitzaran quatre metodologies a cada quadrat 1-km: un transsecte de rastres diürn, una càmera de foto trampeig, 10 tubs per recollir pèl de petits mamífers i una nit de mostreig acústic per enregistrar els ratpenats.

Concretament, en el cas del delta de l’Ebre tot i que la presència de mamífers no és molt extensa si que existeixen algunes espècies autòctones que poden arribar a esdevenir un problema per als ocells nidificants. Com és el cas de la guineu:

Franch insisteix que l’atles és una eina de gestió que forma part de tot el programa de seguiment que es du a terme des de l’àrea de protecció i recerca del Parc. El programa de seguiment del Parc Natural de delta de l’Ebre permet obtenir informació que ajuda a poder conservar i gestionar la biodiversitat del Delta. En un any, en principi, s’hauria d’acabar tot l’apartat terrestre. I l’any que ve està previst, a tota Catalunya iniciar l’atles de mamífers marins.