Els municipis afectats pel decret que regula el lloguer d’habitatges d’ús turístic i que va ser validat al Parlament de Catalunya el passat mes de desembre, han alertat que la convocatòria avançada d’eleccions ha deixat el decret pendent de modificar al Parlament de Catalunya. En conseqüència, ara mateix no poden atorgar noves llicències per a habitatges d’ús turístic.

Esta és la situació, per exemple, de l’Ajuntament de l’Ampolla, tal i com ha alertat l’alcalde, Francesc Arasa: “En aquest moment no podem autoritzar cap allotjament d’habitatge turístic nou. Ho tenim tot paral·litzat, ja que ha quedat en vigor el decret validat al Parlament de Catalunya”. Una situació que, Arasa ha insisttit que perjudica especialment als municipis amb poca capacitat hotelera turístic “perjudica molt a tot este sector, sobretot en aquells municipis com l’Ampolla que no tenim una gran capacitat hotelera, i que tenim molt d’allotjament turístic”.

Arasa ha recordat que la validació del decret al Parlament es va fer amb el compromís que durant la tramitació com a projecte de llei s’introduirien els canvis necessaris d’acord amb el sector i els municipis afectats i que l’aprovació definitiva es faria abans de l’arribada de la temporada turística. Amb la convocatòria d’eleccions, però, la modificació va quedar aturada, i ara es manté en vigor el decret aprovat el 20 de desembre de 2023 al Parlament.

L’alcaldessa de l’Ametlla de Mar, Eva del Amo, ha explicat que es troben en la mateixa situació: “és exactament la mateixa situació. No podem fer més llicències turístiques”.

El decret validat al Parlament proposava un topall màxim de 10 habitatges turístics per cada 100 habitants en 262 municipis, considerats d’habitatge tensionat, on la ràtio d’habitatges per a ús turístic és de més de cinc per cada cent habitants. A més, estableix que les noves llicències tinguen una durada de cinc anys, prorrogables sempre que el planejament urbanístic ho permete, i establix un règim transitori de cinc anys per als propietaris dels habitatges turístics ja existents per demanar-la.