El festival Cruïlla portarà fins al delta de l’Ebre la seua última edició d’aquesta temporada, la quarta descentralitzada fora de Barcelona. Tindrà l’arròs com a protagonista i ha programat concerts en set municipis del Delta durant la jornada de dissabte, 5 d’octubre. L’objectiu, asseguren els promotors, és també promoure la gastronomia, els valors naturals i el turisme sostenible a la zona. Amb un pressupost de 350.000 euros, 159.000 dels quals aportats per la Generalitat, hi col·laboren també ajuntaments del Delta i la Cambra Arrossera del Montsià.

Després de quinze anys de Cruïlla a Barcelona i dos de descentralització arreu de Catalunya- amb edicions al Penedès, Terra Alta i Baix Segre-, el festival arriba a les Terres de l’Ebre com a última edició, la cinquena, de la temporada. L’han anomenat Cruïlla Delta de l’Ebre: festa de l’Arròs i vol promocionar, a partir de la programació musical, la gastronomia, els valors naturals i la cultura del territori potenciant el turisme fora de temporada, segons ha subratllat el seu director, Gerard Birbe.

Tot i que la programació es concentra durant la jornada de dissabte, els organitzadors confien que el seu impacte, en termes turístics i de restauració especialment, es pugui allargar durant tot el cap de setmana. El mateix dia 5, poc abans del migdia, començaran les actuacions gratuïtes, que s’allargaran fins a mitja tarda. L’Aldea, Deltebre, Camarles, Sant Jaume d’Enveja, la Ràpita i l’Ampolla acolliran concerts gratuïts d”Andrea Motis & Josep Traver, Delafé, Pepet i Marieta, Dani Nel·lo & Organ Trio, Myriam Swanson & Jordi Mena i River Omelet.

El parc dels Xiribecs d’Amposta serà, però, l’escenari principal que prendrà el relleu amb un concert de més gran format. Allí tocaran Sopa de Cabra, Antònia Font i Judit Nedermann. Les entrades costaran 30 euros. En paral·lel, el Cruïlla proposa una “experiència” basada en els paisatges del Delta i de l’arròs. Un village gastronòmic organitzat per Arròs Montsià oferirà menjar i beguda. També diverses activitats al voltant de la sega, la cultura de l’arròs o els valors ambientals del territori. Hi col·laboraran el Centre de Resiliència Climàtica d’Eurecat, la DOP Arròs del Delta de l’Ebre i la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme de les Terres de l’Ebre.

El Cruïlla Delta de l’Ebre treballa amb un pressupost, encara no tancat, d’uns 350.000 euros. Els departaments de Cultura, Empresa i Agricultura han aportat uns 159.000 euros per fer-lo possible i compta també el suport dels ajuntaments deltaics. “Sense aquest ajut hauria estat impossible fer-ho i sense la visió que calen esdeveniments que conjuguin cultura amb turisme sostenible i es fixin en un producte agropecuari de forma descentralitzada i fora de temporada alta del turisme”, ha tancat Birbe.