FEREBRO (Federació de Regants de la conca de l’Ebre) rebutja que es plantegi reduir les dotacions dels grans sistemes de reg en el Pla Hidrològic de l’Ebre (PHE) del quart cicle de planificació 2028-2033. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha presentat un estudi on s’actualitzen “les necessitats” dels cultius en un context de canvi climàtic i amb unes infraestructures de reg “tecnificades i modernitzades”. En aquest primer document, que encara haurà de passar diversos tràmits de consulta pública, es proposa rebaixar un 12,5% de mitjana les dotacions, però en cap cas modificar drets adquirits. Per contra, FEREBRO exigeix un increment de les dotacions i fins i tot recrimina el cabal ecològic i les avingudes al tram final del riu.

L’Oficina de Planificació Hidrològica CHE va presentar al setembre l’estudi de revisió de les dotacions del reg per al Pla Hidrològic de l’Ebre del quart cicle (2028-2033). L’informe, fet per l’organisme i Heymo Enginyeria, presenta uns primers resultats presentats basats en dades “actualitzades” sobre els cultius, les metodologies de càlcul de les evapotranspiracions, els inventaris o la meteorologia, entre d’altres.

L’estudi proposa reduir les dotacions un 12,5% de mitjana a la conca de l’Ebre, amb l’argument principal que els regs s’han modernitzat. La Confederació remarca que s’ha passat de tenir un 35% de la superfície de reg tecnificada el 2004, a un 58% el 2022, i apunta que aquest increment del 23% en 18 anys “posa en relleu la necessitat d’adaptar les dotacions de reg a la nova realitat”.

Per incentivar aquestes millores, l’estudi aposta per reduir més la dotació als regadius menys modernitzats i que “tenen marge de millora” (fins al 14-19%), i reduir-la menys als més “tecnificats” (fins a un mínim del 3%).

Els canals del Delta

Per als canals de reg de l’esquerra i la dreta de l’Ebre la rebaixa podria ser del 12,9% i el 12,6% de la dotació, respectivament. En l’informe, al qual ha tingut accés l’ACN, es proposa, per als regants del Delta, una dotació a la presa del canal de 17.675 metres cúbics per any (m3/any) en el cas de la dreta, i de 17.608 m3/any a l’esquerra. En l’actual PHE és de 20.213 m3/any i es detalla que la dotació mitjana anual servida en cinc anys hidrològics (de 2016 a 2021) ha sigut de 39.867 m3/any a la dreta i 40.058 m3/any a l’esquerra.

La superfície regada, segons dades del cadastre de 2019, ha sigut de 13.091 hectàrees (ha) a l’hemidelta dret i de 9.603 ha a l’hemidelta esquerre. No hi ha dades d’eficiència global. El volum en la presa del canal que correspon a la dotació bruta de reg proposada i la superfície considerada seria de 231,4 hectòmetres anuals a la dreta i 169,1 hm3/anys a l’esquerra.

Estudis previs a la participació pública

Aquestes dotacions encara han de passar per tots processos de participació pública abans que el 2027 s’aprovi el nou PHE. De fet, la CHE preveu començar la consulta pública del nou cicle de planificació l’any que ve. Aquests informes formen part del procés de redacció del nou cicle de planificaci, èrò encara cal elaborar els documents inicials, els esquemes de temes importants i l’esborrany del pla. Cadascuna d’aquestes fases passarà sis mesos de consulta pública fins que no s’aprovi.

Reunió amb FEREBRO

La junta de FEREBRO es va reunir aquest dimarts amb els responsables de l’Oficina de Planificació Hidrogràfica de l’Ebre per conèixer i debatre aquest estudi de les dotacions de reg. La junta de la Federació està formada per vuit membres d’Aragó, quatre de Catalunya, quatre de la Rioja i Navarra i convidats del canal Segarra-Garrigues i del canal de Navarra.

D’entrada, la Federació s’oposa a reduir dotacions i consideren que la proposta de la CHE no està “tècnicament justificada”, sinó que és una “decisió política” i una “exigència” de la Unió Europea i el Ministeri per a la Transició Ecològica. Asseguren que les aportacions de l’Ebre disminueixen “molt poc”, perquè “plou, però de diferent manera”, amb sequeres més llargues i pluges “exagerades” que provoquen inundacions i danys.

En un comunicat, els regants de la conca de l’Ebre alerten que es posa en risc “el futur dels cultius” i reclamen incrementar la dotació, perquè “amb el canvi climàtic, creix l’evaporació”. Fins i tot recriminen que, entre els anys 2000 i 2020, l’aforament de Tortosa “hagi abocat” una mitjana anual uns 6.000 hectòmetres cúbics (hm3), a més del cabal ecològic, en situació d’avinguda.

També lamenten que no es plantegin compensacions a una possible reducció de les dotacions mentre que a les empreses hidroelèctriques se les compensa “de diverses maneres” i se les “indemnitza”. Els regants recorden que han aplicat restriccions els últims anys, “ben fets” i “gratis” i que acceptar la rebaixa suposar “perdre drets”, fet que fonts de la CHE neguen.