Aquest 2021 s’ha assolit un nou rècord històric a Catalunya de nius de tortuga careta (Caretta caretta) i els dos últims s’han localitzat al Delta de l’Ebre, en concret a la costa del municipi de Sant Jaume d’Enveja, els dies 9 i 22 de juliol. Els altres tres s’han localitzat a Calafell, Tarragona i Arenys de Mar, el 19 de juny, 10 i 11 de juliol, respectivament.
El passat 1 de juny va començar la temporada de nidificació d’aquesta espècie i el creixement és excepcional. S’espera que les tortugues surtin dels ous a finals d’agost. Durant la primavera i l’estiu aquesta tortuga es pot veure a qualsevol punt de Catalunya, però a l’hivern, la major part dels exemplars es concentren al Delta de l’Ebre, on les aigües son menys fredes. Per contra, en aquesta zona és on hi ha més esforç pesquer i per això es produeixen més captures accidentals per arts de pesca.
L’any 2020 es van localitzar quatre nius a tot Catalunya, un a Barcelona, dos Vila-seca i un a la barra del Trabucador, a la Ràpita. L’estiu passat hi va haver prop de 400 ous dipositats a les platges catalanes i es va igualar el rècord de nidificació, que es va registrar el 2018. Aquest 2021, en tan sols mitja temporada ja se n’han registrat cinc, per tant, s’assoleix un nou rècord històric. De fet, en els últims 16 anys, els episodis de reproducció de tortuga marina de l’espècie Caretta caretta a Catalunya i a la Mediterrània Occidental han augmentat de manera significativa. La hipòtesi més probable és que, degut al canvi climàtic, les mares han començat a fer postes en indrets situats més al nord, menys càlids, que proporcionen temperatures d’incubació més temperades per a l’espècie.
Per verificar aquesta hipòtesi i comptar amb el coneixement necessari per donar suport a aquesta espècie, es va impulsar el Projecte d’investigació científica per a la conservació de la nidificació de la tortuga careta a Catalunya, liderat per experts de les principals universitats i centres d’investigació (la Universitat de Vic, la Universitat de Barcelona, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i l’Estació Biològica de Doñana). La Generalitat hi participa des del 2015.
La col·laboració ciutadana és essencial per garantir la viabilitat dels nius d’aquesta espècie. En cas de veure una tortuga o bé descobrir rastres d’un niu és molt important trucar immediatament al 112, perquè es pugui activar el protocol de resposta de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, amb la intervenció dels Agents Rurals.