Els governs espanyols i català han constituït un grup de treball mixt per abordar als problemes del delta de l’Ebre així com coordinar l’execució de mesures estructurals i urgents. El grup està format per representants del Ministeri per a la Transició Ecològica –i la seva direcció general de la Costa i el Mar- i del Departament d’Acció Climàtica –amb la direcció general de Polítiques Ambientals-. Reclamada pel Govern des de fa mesos, la seva formació es va desencallar durant una recent reunió entre la ministra Teresa Ribera i la consellera Teresa Jordà. La primera trobada del grup serà aquest dijous. Una de les primeres actuacions que tindrà sobre la taula serà la mobilització de 385.000 metres cúbics de sorra aquesta tardor.
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, considera que la posada en marxa d’aquest grup marcarà “un abans i un després” després de mesos de picabaralles públiques i privades amb el govern espanyol, que va sotmetre a informació pública el seu Pla de Protecció del Delta de l’Ebre el febrer passat. Sobretot per la demanda de consensuar l’execució de les mesures necessàries per preservar el delta de l’Ebre davant l’amenaça de la regressió, la subsidència i els efectes del canvi climàtic.
“La conjuntura ha canviat radicalment: com a mínim, tenim més oportunitats per resoldre la problemàtica del Delta, que és urgent i no pot esperar que estiguem anys donant-li voltes sobre què s’ha de fer i qui ho ha de fer“, ha valorat Salvadó, després d’anunciar la creació formal del grup després dels contactes a alt nivell entre els dos governs. El delegat del Govern s’ha compromès també a “donar veu” als agents socials i econòmics implicats del delta de l’Ebre.
Durant aquest passat mes d’agost van haver trobades i es van definir els membres que formaran part del grup. La primera reunió, prevista aquest dijous, tindrà sobre la taula mesures com l’anunciat moviment de 385.000 metres cúbics de sorra previst per aquesta pròxima tardor davant la possibilitat que nous temporals assotin la costa deltaica i accentuïn els seus problemes estructurals de regressió.
Segons ha apuntat el mateix Salvadó, actuacions com aquesta ja disposen de dotació pressupostària –el govern espanyol calculava una aportació de més de 4 milions d’euros per fer-la possible-, si bé tampoc tanca la porta a utilitzar els 6 milions d’euros que la Generalitat va incloure als pressupostos d’aquest 2021 per executar mesures d’urgència al delta de l’Ebre. “És important consensuar les actuacions i, a banda de que ja es disposen de les partides, i si s’han d’incrementar crec que no hi haurà problema per part del govern de l’Estat i de la Generalitat per abordar els problemes del Delta“, ha tancat.