El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha mantingut una reunió amb l’equip del Defensor del Poble de la Unió Europea per parlar de diversos problemes relacionats amb el medi ambient a Catalunya i, en concret, ha plantejat el compliment de la normativa europea de protecció dels deltes de l’Ebre i del Llobregat, en este últim cas pel possible projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat. També ha aprofitat per a abordar l’increment del preu de l’electricitat.
El passat mes d’abril, el síndic de Greuges va elevar la situació actual del delta de l’Ebre a la Comissió Europea i a la defensora del poble de la UE. El gener del 2020 va obrir una actuació d’ofici arran de les importants afectacions que havia tingut el temporal Glòria, que va fer que l’aigua del mar arribés a entrar fins a tres quilòmetres riu Ebre amunt, que negués milers d’hectàrees d’arrossars, fes desaparèixer la barra del Trabucador, destruís muscleres i es malmetessen collites i infraestructures agràries, entre d’altres.
En este context, la defensora del poble europeu li va traslladar que la Comissió Europea tenia en tramitació un procediment d’infracció contra Espanya per la manca de compliment de les directives en allò que afecta les zones d’especial protecció de la biodiversitat i per a les aus, entre les quals figuren els deltes de l’Ebre i del Llobregat.
En resposta a este document, el síndic de Greuges es va reunir amb la Taula de Consens i va traslladar-li un conjunt d’observacions i de recomanacions, entre les quals destacava que el delta de l’Ebre no disposa d’un pla específic de protecció ni de mesures de conservació concretes, i que és imprescindible l’activació de mecanismes de col·laboració entre les administracions de l’Estat i de la Generalitat per poder actuar de manera coordinada en la protecció d’aquest espai.
El síndic també ha plantejat els problemes de la possible ampliació de l’aeroport del Prat, que va estudiar en el marc d’una actuació d’ofici davant les possibles afectacions que podia tenir en la protecció dels espais naturals del delta del Llobregat, sobre el qual la Comissió Europea també denunciava la manca d’actuació de les administracions en la seua tutela i preservació. El síndic ha exposat la seua posició de valorar l’alternativa zero com la millor opció des d’un punt de vista estratègic o ambiental, que implica poder triar, entre diferents alternatives possibles, la que millor salvaguarde els interessos generals des d’una perspectiva global i integrada, tenint en compte tots els efectes derivats de la infraestructura o activitat projectada. Ara més que mai esta institució subratlla que és el moment de posar la imaginació al servei del desenvolupament de solucions per a la satisfacció de les necessitats humanes sense comprometre la possibilitat que les generacions futures satisfacen les seues pròpies necessitats.
El defensor català també s’ha reunit amb Eric Houtman, ombudsman federal de l’energia de Bèlgica i membre de la NEON (National Energy Ombudsmen Network), per abordar l’increment del preu de l’energia elèctrica a Espanya, però també a Europa.
En este context, el síndic ha proposat la necessitat de fer una declaració conjunta de tots els membres de la NEON per demanar que la Unió Europea prenga les mesures necessàries que permeten l’accés als subministraments bàsics de totes les persones a un preu assequible.