ACN (Deltebre) – Esperava guanyar però no superar amb escreix la majoria absoluta. L’alcalde reelegit i cap de llista d’Enlairem Deltebre-Junts, Lluís Soler, creu que la seva candidatura ha aconseguit mobilitzar un vot en clau de “poble” per assolir allò que cap formació havia aconseguit des de feia 36 anys, la seva mateixa edat. Es vanta que han hagut de remar contra “la gent amb interessos” del mateix poble, que no han tingut el “suport dels líders d’opinió” locals i que, en aquest sentit, han trencat “xarxes clientelars” establertes des de fa molts anys. Ara, conscient que tindrà per endavant quatre anys més de mandat sense necessitat de pactes o suports conjunturals, estén la mà a partits de l’oposició i entitats socioeconòmiques del poble per treballar des del “la humilitat, la proximitat i el diàleg”. Una oferta que dirigeix especialment a la CUP, de qui lamenta la “injustícia” que finalment s’hagi quedat sense representació al ple.

Sortint de l’àmplia minoria i còmoda majoria relativa que li proporcionaven els vuit regidors al ple –a un de la majoria absoluta-, Soler s’enfrontava directament a un altre valor emergent de la política local, l’exsocialista i ara cap de llista per Més Deltebre-ERC, Joan Alginet. “La nostra expectativa era que podíem revalidar els vuit regidors, que era el màxim que s’havia tret en 36 anys, perquè no hi ha hagut majories més àmplies, però podíem perdre’n o guanyar-ne”, apunta. La “sorpresa” d’incrementar en tres regidors, afegeix, “posa en evidència que el treball des d’un govern en minoria i que suposa un sobreesforç no ha estat en va, sinó que ha anat acompanyat de la confiança i legitimitat ciutadana necessària”.

Amb 3.665 vots i un suport pròxim del 57% de l’electorat, amb una participació gairebé sis punts més alta que fa quatre anys superant el 73%, creu el reelegit alcalde que la seva candidatura ha aconseguit il·lusionar el veïnat, en molts casos per “la persona i el projecte”. “Molta gent em deia que em votaven per mi però no pel partit que representem”, ha reconegut. Admet la desconfiança que els partits tradicionals, amb un constant ball de canvi de nom i de marques, genera entre la ciutadania. Una explicació prou evident de per què Soler, membre de l’executiva del PDeCAT, va optar per atejar com a Enlairem Deltebre, deixant en un segon pla la fórmula Junts, la seva candidatura.

En el seu cas, a més, assegura que s’han hagut de sobreposar a sectors amb “interessos” que els han estat hostils. “No hem tingut el suport dels lideratges d’opinió de Deltebre o d’empreses potents, com tradicionalment havien monopolitzat els corrents polítics. Hem estat la candidatura del poble. Molta gent amb interessos han estat en contra nostre perquè hem trencat interessos i xarxes clientelars. I ho hem fet amb gent del poble”, argumenta.

Ara, des de la tranquil·litat que li confereix aquesta àmplia majoria absoluta, Soler reitera que tots aquells que es prestin a col·laborar tindran “la porta oberta”, però avisa que no entraran “en provocacions, trencar res o retrocedir: tenim la mirada fixa en avançar”. “La ciutadania ha avalat de forma majoritària la gestió del govern, volen que continuem liderant el Deltebre del futur i ho farem al costat de la ciutadania com hem fet aquests quatre anys: amb molta praxi de participació ciutadana, humilitat, proximitat i diàleg, però no hipotecarem el que la ciutadania ha avalat amb altres propostes que no tenen aquest aval”, ha assegurat.

“Injustícia” dels resultats amb la CUP

Ofereix mà estesa, tant als partits de l’oposició com a les entitats socio-econòmiques i sectors productius del municipi per escoltar les seves demandes. L’alcalde, a més, ha volgut mencionar especialment, en aquest context, la necessitat d’implicar la CUP, formació que ha perdut la representació al consistori en aquestes eleccions. “És la injustícia més gran dels res resultats. Han quedat a molt pocs vots i durant quatre anys han treballat de forma coherent, amb racionalitat, defensant les seves posicions i no deixant-se condicionar per ningú: fent l’oposició més dura han estat els més racionals”, ha declarat, tot lloant el tarannà dels anticapitalistes.

Més enllà d'”administrar la majoria absoluta” sota aquests paràmetres de “participació ciutadana i transparència”, Soler cita entre els reptes pendents d’aquest pròxim mandat l’aprovació i implementació del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). També posar en marxa un pla d’inversions de sis anys que serveixi per “dignificar i seguir la línia de canvi d’imatge de poble estructural”, així com aprofundir en ‘atenció a les persones. Segons aprofundeix, aquest últim ha estat un dels aspectes prioritaris dels últims quatre anys –a partir de creació d’ajuts, fer front a urgències socials i establir tributs per ajudar les persones que no arriben al llindar de la subsistència digna-.

Vuit anys al càrrec, segons les circumstàncies

Sobre el futur, Soler diu mantenir el seu compromís de no sobrepassar els vuit anys en el càrrec. “Sóc coherent amb els plantejaments: més de vuit anys m’agradaria no estar-hi perquè no vull caure en la comoditat i anquilosament. No vull que passi el que jo detesto de l’actual situació política: molta gent que està molt temps al seu lloc no és higiene democràtica”, apunta. Malgrat això, hi afegeix matisos. Com la naturalesa “volàtil” i “vulnerable” de la política deltebrenca. “No hem de deixar res en risc. La meva voluntat és no repetir, en condicions normals, però no descarto que, si veig aquest risc i situacions, cal donar solemnitat per poder repetir un altre mandat”, reconeix.