El riu Ebre aboca cada any 2.200 milions de microplàstics al mar Mediterrani. És la conclusió d’una investigació de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), que per primer cop s’ha centrat en analitzar la concentració d’aquests elements al delta de l’Ebre, tant a les platges, com a les aigües més superficials i als sediments. Els investigadors adverteixen que la concentració de contaminants es pot considerar “mitjana-baixa” perquè el cabal està regulat per les preses de Riba-roja i Mequinensa.

Per això adverteixen que el volum real de contaminants del riu és major. Fins ara, els estudis sobre microplàstics han abordat la seva presència en els oceans i mars i han prestat molt poca atenció als rius com a font d’aquest contaminant. La recerca publicada ara, demostra, però, que els rius són “una de les majors entrades de plàstics als oceans”. De fet, l’estudi constata que la presència de microplàstics a llera del riu són entre 3 i 6 vegades més grans que els trobats a les platges.

Gran part d’estos microplàstics arriben al riu a través de les canalitzacions municipals i les plantes de tractament procedents del rentat domèstic i industrial de peces de roba, cadascuna de les quals perd unes 2.000 fibres en cada rentat. Les plantes de tractament no són capaces d’eliminar íntegrament aquestes fibres tèxtils. Els microplàstics trobats a l’Ebre ocuparien 600 km si es posessin en línia recta.