Durant aquest passat mes de juliol, el departament d’Agricultura ha tramitat tres expedients sancionadors de 3.000 € cadascun per no declarar la presència de cargol poma en camps d’arròs del delta dret de l’Ebre. Amb la normativa actual de control d’espècies invasores, comunicar la seva presència a l’Administració és obligatori, no fer-ho es considera falta molt greu i posa en risc l’objectiu marcat d’erradicar aquesta plaga, ja que suposa tenir focus no controlats que propaguen cargol poma a desguassos i camps veïns.

En tots aquests casos, són els pagesos mateixos qui eliminen les postes i intenten treure els cargols. El problema és que no tenen la informació ni l’experiència necessàries per poder fer-ne una eliminació total i evitar la contaminació de camps veïns. Això suposa una proliferació incontrolada de cargol poma, la proliferació per desguassos que es consideren nets i la possibilitat de contaminar nous camps. En aquests moments, aquesta és la major amenaça en la lluita conjunta del sector i l’Administració contra el cargol poma.

D’altra banda, en els casos de camps comunicats, que són la majoria, l’actuació es fa de manera ràpida i sempre garantint el conreu normal de la collita d’arròs. A partir de la detecció, es posen malles a l’entrada i la sortida per evitar la propagació a l’exterior del camp per canals i desguassos. A partir d’aquí, es “monitoritza” el camp i s’hi fan els tractaments amb saponina necessaris. De vegades fins a tres en una mateixa campanya, i sempre amb càrrec als pressupostos de lluita contra el cargol poma. L’objectiu serà que durant la campanya de cultiu s’eviti al 100% “l’exportació“ de cargol a altres camps i se’n disminueixi al màxim la població. Durant la campanya posterior, es treballarà en l’eliminació total de tots els cargols. En cap moment, la productivitat se’n veurà afectada.

La superfície amb presència de cargol poma al delta dret durant l’any passat va disminuir lleugerament amb relació a l’anterior. Aquest ha estat el resultat de l’increment en neteja de maquinària agrícola, de la constant neteja de desguassos sota control i supervisió de la Comunitat de Regants, de la ràpida actuació sobre camps amb presència de cargol poma i de l’exhaustiu control del compliment de mesures a camps per part del cos d’Agents Rurals.

Redacció: P.P.