L’Ajuntament de Deltebre ha hagut de modificar el projecte de la plaça de les Dones per a incloure les obres que es van executar fora de l’àmbit del projecte inicial. Concretament, s’ha ampliat l’àmbit del projecte en 765 m2 i s’han inclòs les obres que es van haver de fer al carrer Martín Buera i que no estaven previstes al projecte original. Així l’obra ha passat de tindre un àmbit d’actuació de 2.631 m2 a 3.396 m2. Es tracta d’obres a la via pública que segons va explicar al ple municipal el tinent d’alcalde de Deltebre Territori, Francisco Castro, estava previst executar més endavant en un projecte annex, però que els tècnics van creure convenient fer “pel bon funcionament de les obres”, malgrat que hauria requerit abans una modificació del projecte. “Realment hi ha hagut un descuit per part d’un tècnic que ha assumit que no va tindre el control que caldria de l’obra”, va assegurar Castro al darrer ple celebrat el 21 de novembre.

La realització d’estes obres, fora de l’àmbit original del projecte, han suposat un increment del cost de 43.688 euros que es finançaran a través d’un préstec. “Per a poder acabar l’obra -que fa 5 mesos que està aturada-, ha calgut una modificació del projecte i buscar el finançament necessari”, va assegurar Castro al ple. El 90% del pressupost anirà destinat a fer front a l’increment de superfície de l’obra i no perquè hi haja hagut cap sobrecost, segons el govern. “No estem davant d’un excés d’obra o una obra mal feta, sinó que hi ha 765 m2 d’obres de més que s’han realitzat. A més obra, més cost”.

Precipitació i falta de previsió

Malgrat que el “malson” de la plaça de les Dones s’ha pogut tancar, per part del govern d’Enlairem Deltebre, amb una modificació de projecte i una modificació pressupostària de 43.688 euros, els grups de l’oposició no han estalviat crítiques a la gestió del govern. El regidor del PSC, Aleix Ferré, creu que hi va haver “precipitació” del govern per voler engegar les obres abans de la campanya electoral de les municipals del mes de maig i que això hauria pogut interferir en el bon funcionament de l’obra. Igualment, el portaveu d’ERC, Joan Alginet, creu que hi va haver presses abans d’eleccions i en la seua intervenció al ple va lamentar que el govern municipal haja defugit les responsabilitats polítiques en este cas i n’haja culpabilitzat els tècnics: “per a vostès tot es culpa dels tècnics, però els polítics som els responsables. Jo no crec que els tècnics d’esta casa prenguen decisions perquè sí, algú els deu haver donat una ordre o alguna indicació”. Alginet va lamentar el fet que s’haja d’assumir un cost de 43.688 euros més per a acabar les obres de la plaça de les Dones “i que damunt haguem d’anar a préstec i pagar interessos ens sembla molt greu!”.

L’alcalde, Lluís Soler, va rebutjar que hi haja hagut mala planificació o presses i va recordar que si bé el cartell anunciador de les obres es va posar abans de les eleccions l’execució dels treballs es va fer després. Soler va reiterar que en el cas de la plaça de les Dones “s’ha fet més obra de la prevista sense l’autorització dels òrgans del govern i això és una manca de rigor administratiu” i creu que no hi pot haver responsabilitat política perquè cap membre del govern ho va autoritzar. Finalment Soler va assegurar que l’objectiu del govern és que l’obra puga està acabada per al 8 de març, dia que es commemora el Dia Internacional de la Dona.