El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha avisat aquest dissabte al PSOE i a Unides Podem que “si no hi ha taula de diàleg, no hi ha legislatura”. Durant el debat per la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, Rufián ha alertat que no es pot “estafar un altre cop” al poble de Catalunya i que s’estaria fent si la taula de negociació no es produeix. El republicà ha assegurat que lluitaran i defensaran “fins a no poder més” els drets polítics del president de la Generalitat, Quim Torra, i del president d’ERC, Oriol Junqueras, després de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’inhabilitar-los.

De fet, Rufián ha insistit que una “estafa” amb la taula de diàleg entre governs no seria cap a un partit, a ERC, sinó cap a tot el poble català.

Rufián ha argumentat que Sánchez feia una lectura sobre la situació de Catalunya durant la campanya electoral diferent a la que ha fet aquest dissabte pel “complexament” que li generaven PP, Vox i Cs. L’ha avisat que quan un progressista “calla davant els insults de la dreta, es perd un dret”.

En qualsevol cas, Rufián ha defensat que la política és “movible” i que s’adapta a les realitats. “Benvinguts al diàleg i a la política, senyor Sánchez”, li ha dit Rufián. Tot i això, ha lamentat que PSOE i Unides Podem no s’entenguessin després del 28-A i s’haguessin de repetir les eleccions. Pel que fa l’espai de Pablo Iglesias, els ha demanat “ajuda” per afrontar la resolució del conflicte català.

El diputat ha insistit que ERC no demana a ningú que renunci de les seves idees i que esperen que tampoc els ho demanin a ells. “Ens agradi més o menys estem obligats a dialogar, a fer política”, ha sostingut. “Des d’ERC vam dir que asseuríem el govern espanyol a la taula de diàleg i és el que hem fet”, ha celebrat.

A la rèplica, Rufián ha rebutjat la violència com a mitjà per aconseguir qualsevol objectiu polític i ha aprofitat per recordar que “l’única violència que s’ha viscut a Catalunya és la que va generar la policia espanyola durant l’1-O”.

El republicà ha recordat unes paraules del president d’ERC, Oriol Junqueres, on es presenta com un demòcrata i diu que no facilitarà ni per “activa ni passiva” un govern espanyol liderat per l’ultradreta.

Després d’una intervenció de Sánchez, Rufián ha tancat el seu parlament celebrant que es “trenquin” els blocs polítics per començar a dialogar.