19 de setembre de 2020
11:40

Torra demana al Parlament que el ratifiqui i pregunta “com es pot establir un diàleg i alhora inhabilitar l’interlocutor”

2020-02-18T10:05:39+01:004 de gener de 2020|Política|

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al Parlament que el ratifiqui al càrrec, i ha assegurat que si la cambra refusa la resolució de la Junta Electoral ell continuarà sent el cap del Govern. En canvi, si el Parlament accepta la seva destitució, ha dit que no s’oposarà a aquesta decisió. Torra també ha preguntat a PSOE i Unides Podem “com es pot establir un diàleg [amb Catalunya] i, alhora, inhabilitar l’interlocutor”. Durant la seva intervenció inicial al ple extraordinari d’aquest dissabte a la tarda, Torra també ha respost al candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez. El cap del Govern ha dit al líder del PSOE que la Constitució és una “gàbia” per a la capacitat de decisió dels catalans. Torra ha asseverat que, per defensar la democràcia, “a vegades cal plantar-se per avançar”.

Torra s’ha posat “a disposició” del Parlament “per continuar avançant si està disposat a no claudicar davant la repressió”. Així mateix, ha preguntat als diputats de la cambra si estan “disposats a respectar la voluntat democràtica i la sobirania del Parlament”, o si pel contrari acceptaran “l’alteració autoritària” que pretén fer un “òrgan polititzat”, en referència a la JEC.

“A qui defensaran avui vostès? Acceptaran les dreceres que busca un dels òrgans repressors més descarats de l’Estat espanyol? És així com hem d’entendre el diàleg que diuen plantejar alguns?”, ha preguntat de forma retòrica.

El president ha advertit que no es poden acceptar “aquestes actuacions sense cap legitimitat democràtica”. “Si ens deixem fer això, aviat ja no ens quedarà res”, ha alertat. Així mateix, Torra ha apuntat que “ha arribat l’hora de plantar-se” i dir “Prou” a la “degradació política” del Parlament. El cap del Govern ha fet una crida per reforçar les institucions i defensar-ne la sobirania, així com el “compromís indestructible” amb la democràcia.

Torra també ha constatat que la desobediència, davant dels “atacs a la democràcia”, no és tan sols un “dret” sinó que és una “obligació” de qualsevol governant i ciutadà. “I ha de ser un deure per a qualsevol president d’un país”, ha subratllat.

 

Mirada a Madrid

El cap de l’executiu també ha interpel·lat el PSOE i Unides Podem, les dues formacions que intenten configurar govern a Madrid: “Ara que diuen que establiran un diàleg real sobre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, és l’hora de saber si la repressió política s’ha acabat i si és rebutjada i combatuda”.

En aquesta línia, Torra ha preguntat com es pot confiar en aquest dos partits “si continuen tolerant i permetent la persecució política a través dels òrgans de l’Estat”. “Es pot establir un diàleg i a la vegada inhabilitar l’interlocutor? Com podria dialogar un govern en funcions aleshores?”, ha continuat.

Torra també ha interpel·lat el líder del PSOE: “Ha dit que el diàleg s’havia de fer dins del marc constitucional. Doncs resulta que és aquest mateix marc el que s’invoca per inhabilitar-me a mi i deixar sense efecte les decisions d’aquest Parlament”.

 

Unitat estratègica

Finalment, Torra ha emplaçat tots els actors de l’independentisme a participar d’un espai on debatre “què i amb quines condicions” el president i el Govern poden negociar amb la Moncloa. “Cal actuar amb unitat estratègica i no deixar abonar el terreny de la divisió”, ha sentenciat.

Així mateix, Torra ha demanat que el grup impulsor torni a convocar l’Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya (ACECat) per encarar “conjuntament” la resposta de l’independentisme al “nou cop d’estat”. “Per defensar la democràcia, a vegades cal plantar-se per avançar. Plantem-nos i avancem: és a les nostres mans”, ha conclòs Torra.

El president de la Generalitat ha rebutjat respondre les intervencions dels grups parlamentaris, de manera que no hi ha hagut més rèpliques durant el debat.