La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s’ha mostrat avui satisfeta de l’aprovació per part del Govern ahir d’11M€ del fons de contingència per donar una primera resposta a les zones agrícoles afectades pel temporal. Jordà ha explicat, en resposta a una pregunta oral al Ple del Parlament, que “bàsicament es donaran dos tipus d’ajudes: una que va directa a les comunitats de regants i una altra adreçada als productors per poder retornar la capacitat productiva en els propis pagesos”.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ja està treballant  en la distribució dels ajuts dels danys del temporal Glòria en el conjunt del territori català. Els ajuts es concretaran en dos eixos principals: una part es destinarà als regants i la resta al sector primari, principalment a conreus extensius com l’arròs i el cereal, l’horta, la fruita i els boscos.

Les zones que van resultar més afectades són el delta de l’Ebre, la zona del Baix Ter i l’horta de la llera de la Tordera. La consellera Jordà va anunciar la setmana passada que es constituiran de manera immediata unes taules tècniques amb representants del sector que permetran quantificar de manera més exhaustiva els danys en funció dels cultius. La primera taula de valoració del temporal es reunirà demà mateix al Maresme per aprofundir en les pèrdues que ha patit la zona de la Baixa Tordera. La setmana vinent està previst que es reuneixin les taules tècniques de Girona i de les Terres de l’Ebre.

Ebre, Tordera i Ter: les zones amb més afectació agrícola i pesquera

Al delta de l’Ebre, el temporal va afectar 3.330 ha de cultiu d’arròs. També hi ha 35 muscleres malmeses de les badies del Fangar i els Alfacs (31 muscleres del Fangar i 4 dels Alfacs). La crescuda del Ter va inundar unes 12.000 ha de sòl agrícola a la zona del Baix Ter, sobretot de cereal i pomera. A la llera del riu Tordera hi ha 326 ha de conreu afectades a Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera. Els conreus més danyats són l’enciam, la patata, la civada i l’escarola.

El temporal també ha malmès 78 ha de sòl agrícola del Parc Agrari del Baix Llobregat. Els principals cultius afectats són l’enciam, la col, la coliflor i la bleda. A més, la pluja també ha fet malbé camins al conjunt del territori, la qual cosa dificulta l’accés a les zones de cultiu.