Investigadors de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) assagen la possibilitat de transformar  arrossars pròxims a la badia dels Alfacs en vivers de cloïssa. En estos arrossars el cultiu de l’arròs ja no és viable per la pujada del nivell del mar i la subsidència del Delta, i el cultiu de cloïsses podria suposar una alternativa  viable i molt rentable econòmicament.. A més, la cria de cloïsses en arrossars permetria esquivar els danys del cranc blau, ja que este invasor s’ha convertit en el gran depredador de les cloïsses i des de la seua arribada al Delta ha perjudicat greument el cultiu de la cloïssa.

Les proves per convertir arrossars pròxims a la badia dels Afacs en vivers de cloïssa van començar el passat mes de novembre.  Es van preparar basses amb aigua de la badia dels Alfacs i s’ha sembrat a principis del mes de març

El projecte de l’Irta porta per nom Fitrogel i, no només estudiarà la viabilitat de criar cloïssa en basses de terra, com són els arrossars, sinó que també analitzarà com millorar l’alimentació dels bivalves, utilitzant gels de fitoplàncton i noves soques de microalgues. Quan el projecte acabi, a final del 2021, els tècnics faran la transferència dels resultats aconseguits al sector. Este sistema de cultiu es va començar a provar a Itàlia fa uns deu anys i va resultar viable i es creu al delta amb una millor qualitat de l’aigua i del sòl resultarà encara més rendible.