L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) va fer balanç dijous al matí de l’acció de lliurament d’Equips de protecció integral que està fent des de fa unes setmanes entre els ens locals associats. En total, aquestes últimes setmanes l’ACM ha fet entrega de més de 55.000 mascaretes de protecció i un total de 80.000 guants, que han de servir per al personal més exposat que treballa al servei de les admininstracions locals.

El repartiment va començar el passat 24 de març entre els municipis de menys de 6.000 habitants i els consells comarcals, en unes dates on van començar a escassejar i hi havia dificultats per abastir-se de material de protecció. En les últimes tres setmanes s’ha gestionat el lliurament de mascaretes, que s’han vehiculat a través dels consells comarcals. Aquests han gestionat el repartiment en el territori i la recollida per part dels ajuntaments. L’assignació del número de mascaretes es va fer en proporció al nombre d’habitants de cada municipi. Es tractava de mascaretes confeccionades amb el mateix teixit que les bates de quiròfan i, tot i comptar amb ancoratges no específicament homologats per les autoritats sanitàries, permetien protegir els usuaris, eren higièniques i antibacterianes i podien ser reutilitzables un cop rentades.

Tal com ha destacat el president de l’ACM, Lluís Soler, “el paper de suport al municipalisme es demostra en fets, i farem tot el que estigui al nostre abast per superar, des del món local català, una crisi sanitària, social i econòmica sense precedents”.

Repartiment en diferents fases

La segona fase del repartiment de material de protecció s’ha iniciat aquest dijous i s’ha adreçat als municipis d’entre 6.000 i 50.000 habitants, un total de 161 municipis. En aquest cas, a banda de les mascaretes, també es lliuren guants i 20 mascaretes FPP2 a cada municipi per a cobrir els treballadors que presten serveis més exposats, com pot ser la policia local o serveis socials.

Està previst que en els propers dies, un cop atesos aquests municipis, es faci un altre repartiment per als municipis més grans, majors de 50.000 habitants. Finalment, l’última fase tornarà a abastir material de protecció per als municipis més petits de 6.000 habitants i els consells comarcals amb un nou repartiment.

Des d’un bon inici de l’emergència sanitària pel Coronavirus, l’ACM va activar un dispositiu especial d’atenció, suport i assessorament al món local. Així, en els últims dies ha elaborat un decàleg amb més de 55 mesures econòmiques, socials, laborals i sanitàries per fer front a la crisi del Coronavirus.

Més de 200 consultes dels ens locals

Al mateix temps, des d’un bon inici, l’ACM va activar un telèfon disponible les 24 hores i un canal de whatsapp amb informació constant, per donar resposta a les qüestions del mon local. A hores d’ara, ja s’han atès prop de 200 consultes relacionades amb la COVID-19 per part dels ens locals del país.

A banda, l’entitat municipalista va engegar un apartat web actualitzat dia a dia amb tot allò que pot servir i interessar al municipalisme, ha elaborat constantment notes informatives i interpretatives de la principal normativa generada arran de l’estat d’alarma i la gestió de la Covid-19 i està amb permanent contacte amb el Govern català per afrontar la recuperació d’aquesta crisi amb una plena implicació del municipalisme.

L’ACM també ha adaptat la formació dirigida al personal de l’administració local, tenint en compte el teletreball i les actuals circumstàncies. Així, des d’aquest mes d’abril ja s’han iniciat un seguit d’accions formatives no presencials per donar eines i seguir formant als servidors públics locals. La iniciativa ha tingut una gran acollida, ja que la demanda ha superat totes les expectatives amb més de 2.000 inscrits.