Ràdio Delta 107.6 FMEl Recapte (9-9-2020)

 

Bon dia, és dimecres 9 de setembre, i avui ens hem aixecat amb una notícia que ha generat un cert rebombori: els assajos de la vacuna contra la COVID-19 de la universitat d’Oxford, s’han aturat per la reacció adversa d’un dels voluntaris.
Segons la universitat i la farmacèutica AstraZenica, hauria desenvolupat una “malaltia potencialment inexplicable”, però confien a poder reprendre aviat el procés. Enmig de la voràgine i l’afany posats en arribar primer en la cursa per aconseguir la vacuna, això representa un cop dur per a la universitat i la farmacèutica implicada, així com per a la pròpia Unió Europea que ja n’ha reservat milions de dosis per als seus ciutadans.Ara bé, en unes circumstàncies, entre cometes, “normals”, que uns assajos es vegin interromputs perquè sorgeixen reaccions inesperades, o perquè el camí seguit no porta a un percentatge d’èxit rotund és, justament, el motiu pel qual es fan el assajos. L’assaig/error-assaig/encert és forma part de l’ABC de la ciència empírica. I dia a dia, veiem com les agències de premsa de la Xina, Rússia i els Estats Units, no comuniquen cap incident en les investigacions i el desenvolupament de la vacuna. Són maneres de fer molt vinculades amb les maneres de viure de cada territori. Potser a Rússia, la Xina i fins i tot els Estats Units, estan disposats a provar l’efectivitat de la vacuna en temps real, és a dir paral·lelament als avenços de les investigacions i assumir els costos, encara que es paguin en vides humanes. Ara, això seria del tot inacceptable a la Vella Europa. Cadascú valorarà què convé més als respectius països, però si em deixeu opinar a títol personal, que s’hagi aturat l’assaig de la vacuna d’Oxford per estudiar aquest cas inèdit, per a mi, és una bona notícia. I crec que fa créixer la confiança en la manera de fer europea, i també el model social comú. Confiem que sigui este, realment, el camí correcte!
Avui, al Recapte, hem entrevistat a Nirvana Durà, portaveu de l’associació Delta Sostenible i, a segona hora, hem pogut disfrutar una nova entrega de la secció Anem a la bblioteca amb la directora de la Biblioteca Delta de l’Ebre, Neus Bertomeu.