El govern espanyol ha aprovat, finalment, el projecte d’urgència per reubicar sorres del litoral del delta de l’Ebre amb l’objectiu de frenar la regressió. En un comunicat, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha anunciat la resolució favorable que tanca el procediment d’avaluació ambiental simplificada. Amb tot, el Ministeri ha admès que l’actuació urgent, que havia de començar abans de desembre, no ho podrà fer fins setembre pels “condicionants ambientals imposats pel parc natural” davant l’imminent inici de la nidificació de les aus. El projecte, amb un pressupost d’uns 4 milions d’euros, suposarà moure 317.000 metres cúbics de sorra acumulada en zones excedentàries a d’altres deficitàries que s’han vist afectades pels temporals.
La finalització del tràmit no ha estat exempta de polèmica i de creuament de retrets entre el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Govern sobre el retard acumulat en l’inici d’unes obres considerades per tothom d’urgència per reforçar el sistema de platges, dunes i salobrars. Aquesta mateixa setmana, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, lamentava que es posposés l’inici del projecte després d’haver arribat a un acord amb el govern espanyol l’agost passat per desencallar tots els procediments pendents.
Per la seva banda, el comunicat ministerial deixa caure que procediment s’ha acabat allargant perquè s’han tingut en compte les “observacions” de la Direcció General de Polítiques Ambientals i el parc natural, “que van sol·licitar analitzar amb més detall els impactes del projecte sobre elements de la Xarxa Natura 2000”. Un extrem que el govern espanyol no considerava necessari però que la Generalitat va requerir per “blindar jurídicament” l’actuació.
Finalment, la fase d’exposició pública es va tancar el novembre i, segons el Ministeri, les observacions dels organismes ambientals de la Generalitat van donar lloc a la incorporació de les esmenes a la documentació inicial que va ser aprovada definitivament per Polítiques Ambientals i el parc natural el gener passat. Finalment, però, la proximitat temporal de l’inici del període de nidificació de les aus protegides al delta de l’Ebre obligarà posposar les obres al setembre.
Amb un pressupost aproximat d’uns quatre milions d’euros, s’han previst actuacions d’extracció, transport i aportació mitjançant mitjans terrestres. Les sorres es trauran de zones amb “continua sedimentació” i serviran de “préstec” a d’altres zones amb dèficits de sediments, que són les que més afectades s’han vist pels temporals dels últims anys, especialment el Gloria.
Afectaran espais sistemes costaners amb sorres –platges, dunars i cordons litorals- dels municipis de Deltebre, Sant Jaume d’Enveja i Sant Carles de la Ràpita. Concretament, al litoral de Deltebre, es preveu transvasar 150.000 metres cúbics de sorres de la punta del Fangar i dels dipòsits exteriors de les platges a les platges del Fangar –zona dels Bascos-, tram sud de la Marquesa, tram sud de la bassa de l’Arena i Riumar. A Sant Jaume d’Enveja, es mobilitzaran 17.000 metres cúbics del sud de la platja del Serrallo cap al cordó litoral de l’illa de Buda. Finalment, s’extrauran 150.000 metres cúbics de la platja sud de la punta de la Banya per reforçar la barra del Trabucador.