El grup municipal d’ERC-Més Deltebre ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per tal de fer pública la resposta que la Síndica de Greuges de Deltebre ha fet arribar al grup municipal, arran de la demanda que ERC va fer el passat 4 d’octubre de 2022 denunciant l’incompliment de l’acord de ple per tal de constituir el Consell d’Infants de Deltebre. En la seva resposta, la Síndica fa dos recomanacions. Una, adreçada al govern municipal, on l’insta a que dugui a terme qualsevol acord aprovat pel Ple en el més curt termini possible i l’altra al grup republicà, on li demana que faci una reclamació per rescrit demanant les raons sobre aquest incompliment. Avui mateix els republicans han fet cas a la recomanació de la Síndica entrant per registre la reclamació.

El portaveu d’Esquerra Republicana ha insistit en el fet que “el govern d’Enlairem Deltebre no escolta ni accepta propostes de l’oposició i les menysté; posant al calaix propostes tant innovadores i participatives com donar veu a les xiquetes i xiquets de Deltebre.” En aquest sentit Alginet ha agraït “la celeritat de la Síndica de Greuges Municipal” i ha avançat que recorreran a ella en properes accions on el grup republicà considera que el govern de Lluís Soler no actua d’acord “als paràmetres democràtics i de transparència que caldria”. Cal recordar que la constitució del Consell d’Infants Municipal es va aprovar al ple de l’1 de juliol de 2020 i encara està pendent de crear-se.

Pressupostos particiaptius

Els republicans han aprofitat la roda de premsa prèvia al ple ordinari de dimecres per presentar les mocions que portaran a debat. En aquest sentit presenten una moció per tal de disposar d’uns pressupostos participatius com a mecanisme de democràcia directa que permet a la ciutadania influir o decidir directament sobre els pressupostos públics.

El grup municipal d’ERC ha recordat quel’any 2016, el govern de CiU a l’Ajuntament de Deltebre, va proposar a la ciutadania per primer cop un procés participatiu per tal d’elaborar els pressupostos municipals. Alginet “ha lamentat que aquella experiència va quedar en un no res i el govern de CiU va deixar en un calaix aquella iniciativa i va tornar a la dinàmica de sempre, d’elaborar els pressupostos sense donar opció a la ciutadania de poder-hi participar”. La moció demana “adquirir el compromís d’implementar un procés de pressupostos participatius que sigui vinculant” i en el que la ciutadania tingui facultats de proposta i decisió i “constituir, en el termini de 30 dies a partir de l’aprovació d’aquesta proposta, la Comissió Municipal que ha d’organitzar el procés de pressupostos participatius” en base als criteris que defineixin els grups municipals.