La Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre ha sol·licitat que es  paralitzi la nova delimitació del domini públic marítim terrestre al Delta de l’Ebre  fins que no s’aprovi un document estratègic que contingui mesures concretes  d’actuació per a la protecció de la zona. Ho ha fet en les al·legacions presentades  a l’expedient d’atermenament proposat pel Ministeri per a la Transició Ecològica  per al terme municipal de Deltebre, en el qual fins a set infraestructures  hidràuliques gestionades per l’entitat i vàries hectàrees de sòl cultivable incloses  a la seva zona regable queden afectades pel procediment. “El fet és que sense  un pla de protecció del Delta, Costes inicia un ‘deslinde’ incorporant  propietats privades de comuners i infraestructures de reg i desguàs de la  Comunitat que tenen la finalitat de gestionar, de forma integral, les masses  d’aigua dolça i de transició al Delta”, explica el president de la Junta de  Govern, Fco. Javier Casanova.  

Les al·legacions presentades per la Comunitat posen especial èmfasi en “l’interès públic” de les infraestructures afectades per la proposta de la nova  delimitació – entre elles les estacions de bombament de Pal i Illa de Mar o els  desguassos del Penal i de Circumval·lació – i la “falta de justificació tècnica” per a la seva inclusió en l’expedient. Precisament perquè dites infraestructures  ja comporten la defensa de l’interès públic, concretat en el manteniment de  l’activitat agrícola de la zona i al seva protecció ambiental, es demana que siguin  excloses del procediment. “La realitat és que les úniques infraestructures  funcionals han estat, durant anys, les executades per la Comunitat i si no  fos per l’existència i les funcions d’interès públic que exerceix l’entitat, els  temporals ja haurien envaït uns finques que ara pretén deslindar el  Ministeri”, lamenta Casanova.

En aquest sentit, la Comunitat defensa que la proposta de la nova delimitació és  “contrària a les previsions legals vigents” en tant que no es compleixen ni els  requisits previstos en la normativa estatal de costes ni les directrius ambientals  comunitàries com la de l’Aigua – que planteja una gestió del cicle integral de  l’aigua – o la Hàbitats i s’omet el deure de protecció ambiental del Delta. No  consta a l’expedient, tampoc, el corresponent informe hidromorfològic que  justifiqui la nova delimitació. “Un informe que és absolutament imprescindible  per a poder adoptar qualsevol decisió sobre la gestió del Delta”, assegura  Casanova.  

Un altre dels arguments utilitzats per la Comunitat en les seves al·legacions ha  estat el tractament desigual que “de forma arbitrària” el mateix Ministeri està  donant al Delta en comparació amb altres zones costaneres de l’Estat com  l’Albufera de València. “Tot i assumint que als dos llocs hi ha una regressió,  al Delta es decideix iniciar un procediment de deslinde mentre que a  l’Albufera es proposa actuar activament per protegir la costa, com  repetidament es porta reclamant des d’aquí, amb mesures com la  regeneració de platges o la creació de cordons dunars”, diu Casanova.  

La Comunitat de Regants ha presentat les seves al·legacions dins del període  de consulta pública d’un mes a què s’ha sotmès l’expedient de d’atermenament  de Deltebre. Aquest arriba després dels de la Ràpita, l’Ampolla, Amposta i Sant  Jaume d’Enveja i suposarà la culminació de la revisió d’ofici de la delimitació del  domini públic marítim terrestre del litoral deltaic que el Ministeri per a la Transició  Ecològica va iniciar al 2021 amb l’adjudicació del contracte a Tragsatec. 

“Aquesta proposta és la trista resposta que ens dona el Ministeri a la seva  petició d’unitat de criteri i d’acció al territori”, conclou Casanova.