El Parc Natural del Delta de l’Ebre arriba als 40 anys d’edat. Per commemorar aquesta data s’han organitzat diversos actes institucuinals i dedivulgació científica este divendres 27 d’octubre. Destaca per exemple la I Jornada de Recerca i Conservació del Parc Natural del Delta de l’Ebre en la que es pretén resumir 40 anys d’investigació i recerca al Parc Natural.
Els actes començaran al matí amb la visita del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, que presidirà els actes de celebració dels 40 anys de la creació del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Es farà una reunió de la Junta Rectora i, posteriorment un acte institucional. L’acte es celebrarà a l’Auditori d’Amposta.
Els actes previstos són el següents:
- Divendres 27 d’octubre
12:30h Acte commemoratiu institucional. Accés amb invitació.
16:30h Presentació del llibre ‘Lo pas de l’Ebre’ de Josep Bertomeu ‘Polet’
17:00h Vermut científic. I Jornada de Recerca i Conservació del Parc. La inscripció inclou una consumició gratuïta.
L’objectiu de la Jornada és divulgar els diversos seguiments i projectes de recerca que s’han fet històricament al Parc. Aquestes són les xerrades programades:
17:10h Presentació de la jornada, a càrrec de Nati Franch, biòloga del Parc Natural del Delta de l’Ebre
17:20h Treballs de recerca botànica al riu Ebre i al seu Delta, a càrrec de Rafel Balada, botànic, director del PNDE (1983-2000) i del PN dels Ports (2001-2015).
17:30h 20 años aprendiendo geología en el delta del Ebro, a càrrec de Marian Fregenal, Doctora en Ciències Geològiques. Universidad Complutense de Madrid.
17:40h Parlem de llacunes costaneres: lliçons apreses al delta de l’Ebre, a càrrec de Margarita Menéndez, Institut de Recerca de l’Aigua (IdRA). Universitat de Barcelona.
17:50h El fitoplàncton a les badies del delta de l’Ebre i la disminució de les proliferacions d’algunes espècies, a càrrec de Margarita Fernández, investigadora de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries
18:00h L’àrea de conservació del parc natural com a impulsora de la recerca científica al delta de l’Ebre, a càrrec d’Albert Martinez, biòleg. Tècnic del Parc Natural del Delta de l’Ebre (1989-1999). Editorial Lynx.
18:10h El BMS de la Tancada. 22 anys d’estudi de les papallones al delta de l’Ebre, a càrrec de Pere Luque, biòleg. Tècnic del Museu de les Terres de l’Ebre.
18:20h Ecoturismo en el Parque Natural del Delta del Ebro, una historia de colaboración, a càrrec d’Amanda Guzmán, ambientòloga. Gerent de la Asociación de Ecoturismo en España.
18:20h Pausa. Vermut i xerrameca!
18:40h Seguiment de les poblacions d’ocells des del Parc Natural del Delta de l’Ebre, a càrrec de David Bigas, ornitòleg. Guarda de Reserva de Fauna.
18:50h 40 anys de Parc, 43 anys de corses, a càrrec de Dani Oro, Investigador Departament d’Ecologia Continental del CEAB-CSIC.
19:00h Les campanyes d’anellament al PNDE durant els darrers 40 anys, una mirada retrospectiva, a càrrec de Raül Aymí, Oficina Catalana d’Anellament. Institut Català Ornitologia.
19:10h Deixant el plom enrere: el plumbisme aviar i la transició a la munició no tòxica, a càrrec de Rafa Mateo, Grup de Toxicologia de Fauna Salvatge. CSIC- Universidad de Castilla la Mancha.
19:20h Les tortugues al Parc Natural del Delta de l’Ebre: 35 anys d’estudi i conservació, a càrrec d’Albert Bertolero, biòleg freelance.
19:10h El delta de l’Ebre, el nostre gran hotspot ictiològic, a càrrec de Quim Pou, biòleg especialista en fauna aquàtica. Director de Sorelló.
19:20h Allotjament i acolliment, les claus de l’èxit de la recerca en ratpenats al PNDE, a càrrec de Carles Flaquer, biòleg. Museu de Ciències Naturals de Granollers.
19:30h De Tarzan a U2: el Delta, un gran plató, a càrrec de Xavier Abril, tècnic del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
19:40h Cloenda, a càrrec de Francesc Vidal, director del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
19:50h Música i Tapes (servei de bar)
22:00h Concert de rock amb Llomillo. Acte obert
LLoc: Auditori Municipal. Carrer Sebastià Juan Arbó, 2. Amposta
- Dissabte 28 d’octubre
Portes obertes a l’Ecomuseu (Deltebre) i la Casa de Fusta (Bassa de l’Encanyissada, Amposta). De 10 a 14h i de 15 a 17h.
- Diumenge 29 d’octubre
Portes obertes a l’Ecomuseu (Deltebre) i la Casa de Fusta (Bassa de l’Encanyissada, Amposta). De 10 a 13h.
Els ocells de mar endins. Activitat per a majors de 18 anys. Sortida des del Port de la Ràpita. Places limitades. De 10 a 13h. Més informació: 977 482 181
El Parc Natural del Delta de l’Ebre és la zona humida més important de catalunya i constitueix un espai natural únic on conviuen més de 760 espècies de flora, més de 350 d’ocells, 21 espècies de mamífers i un centenar d’espècies de peixos, entre altres.