L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) obre aquest dijous una nova campanya de navegabilitat al riu Ebre, que s’allargarà fins el 31 d’octubre. Per enguany s’espera que se superin les xifres del 2023, quan es van registrar 37.900 usuaris i 8.854 embarcacions, de les quals 8.812 van ser piragües. L’any amb més navegants va ser el 2017, quan es van assolir els 38.900. La directora de l’IDECE, Norma Pujol, ha assegurat que l’objectiu és que “com més gent millor gaudeixi del riu amb bones condicions i amb seguretat, navegant amb caiac, llagut, pontona o qualsevol altra embarcació”.

Tot i que la navegació amb rem es pot gaudir gairebé tot l’any, coincidint amb el període de Pasqua es posen en funcionament els serveis de manteniment de la via navegable del riu Ebre entre Ascó i Amposta, que inclouen la vigilància, l’ajuda a la navegació, la senyalització del canal navegable i el manteniment dels embarcadors de l’IDECE.

L’institut s’encarrega del control, vigilància, seguretat i manteniment del canal de navegació, adequadament senyalitzat i delimitat amb 246 boies, repartides en tot el tram. Les persones usuàries també poden fer ús dels 19 embarcadors existents condicionats. Durant la campanya de navegació s’executen tasques de neteja de macròfits -algues o troncs que baixen pel riu- i de les boies de manera regular de tota la zona navegable i de les ribes del riu, per la navegació en general però també per a la celebració de competicions amb pontona, llagut català o banc mòbil.

Per dur a termes aquestes tasques es compta amb una flota d’embarcacions. Enguany n’hi haurà una d’específica per poder fer tasques de neteja i altres treballs en zones amb poc calat i d’accés complex.