El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha iniciat aquest divendres la campanya contra el mosquit als arrossars del delta de l’Ebre i estudiarà fer un cinquè tractament després de la sega. La possibilitat busca fer front a l’increment d’aquests insectes en els darrers anys, provocat principalment pel canvi climàtic. El president del consorci, Ivan Garcia, ha apuntat que és una demanda que prové del món local, “que pateix les conseqüències de tenir el mosquit un cop s’acaba l’estiu”. Segons Garcia, l’efectivitat del producte per eliminar les larves es manté, després que es canviés fa un parell d’anys. El dispositiu disposa d’un pressupost d’uns 1,04 milions d’euros, del qual el 25% és costejat pels ens locals.
Dues avionetes del COPATE es combinen per repostar el producte que s’utilitza per eliminar les larves de mosquit, que creixen en els arrossars del delta de l’Ebre. En cada viatge, reparteixen entre 1.000 i 1.500 litres cadascuna per damunt de finques tant de l’hemidelta dret com l’esquerre. Una tasca que realitzaran aquest divendres i dissabte, però que es repetirà la setmana vinent, a més de meitats de juliol i meitats d’agost per completar la 34a campanya contra aquest insecte.
Tot i això, el consorci no tanca la porta a augmentar els passis i fer un cinquè tractament, un cop la sega de l’arròs hagi finalitzat. Es tracta d’una demanda que prové del món local i que s’ha aguditzat per l’allargament de l’estiu, tal com ha afirmat el president del COPATE, Ivan Garcia. “L’ideal seria fer-ne una a principis de setembre, però ho tenim prohibit pel tema de l’arròs. S’estudiarà, un cop estiguin els camps segats, fer-ne un altre a principis d’octubre per poder controlar aquest problema”, ha indicat. En cas de tirar endavant, el cinquè tractament hauria de ser costejat pels consistoris locals, que haurien d’incrementar la seva aportació anual per fer-lo efectiu, una situació de la qual “en són coneixedors”.
2.000 hectàrees d’arròs i 5.000 d’espais naturals per tractar
En total, està previst que la campanya tingui un àmbit d’actuació de 2.000 hectàrees d’arrossars i 5.000 d’espais naturals. De fet, tècnicament el tractament s’ha iniciat aquesta setmana a les zones naturals, ja que és on es localitza “el nucli dur” de les larves de mosquit. Per ara, les condicions meteorològiques han permès que ja s’hagi actuat en 1.200 hectàrees d’aquesta superfície. La previsió és que en dos dies s’acabin de repartir 80.000 litres del producte que ha de reduir la població d’aquests insectes.
Per aquest dispositiu, el consorci ha destinat uns 1,04 milions d’euros, una xifra que es costejada en un 50% per la Generalitat, un 25% per la Diputació de Tarragona i el 25% restant correspon als ens locals pròxims a les zones on s’aplica el tractament. Pel que fa al tractament de la mosca negra, que està previst que comenci la setmana vinent, el pressupost del qual es disposa s’eleva fins als 318.000 euros.