L’Aula Magna del campus Terres de l’Ebre de la URV ha acollit aquest dimecres, 10 de juliol, l’acte de lliurament de la dotzena edició dels Premis Gerard Vergés del campus Terres de l’Ebre als treballs de recerca de Batxillerat i treballs de síntesi de Cicles Formatius de Grau Superior del curs 2018-2019. Aquests premis estan finançats pel Consell Social de la URV i l’Ajuntament de Tortosa i han guardonat cinc treballs: tres en la modalitat de Premis Generals de la URV, i dos en la modalitat de Premis Específics campus Terres de l’Ebre.
El treball que ha aconseguit una millor puntuació, 176 sobre un màxim de 200, ha estat Reconeixement facial: aplicació de la visió artificial per computadora per mesurar els marcadors biomètrics d’un rostre, de l’estudiant Ania Izquierdo, de l’Institut Deltebre. “Hi ha moltes aplicacions de reconeixement facial però en el meu treball ho faig amb programes que no s’havien provat per aquests usos i faig servir aquest sistema de reconeixement aplicat a l’ordinador”, explica Izquierdo tot assenyalant que preveu matricular-se al grau d’Enginyeria de Sistemes i Serveis de Telecomunicacions de la URV. El seu ha estat un dels tres Premis Generals URV, juntament amb La Revolució russa: de l’ortodòxia al col·lectivisme marxista, d’Aaron Llasat, de l’Institut Ramon Berenguer IV de Tortosa; i Ensore Future SL, de Daniel Franch, de l’Institut Montsià d’Amposta, un pla d’empresa enfocada a la instal·lació de sistemes d’energia elèctrica a través de plaques fotovoltaiques per a empreses.
Pel que fa als premis específics del campus Terres de l’Ebre, els dos treballs premiats són Discovery Delta, de Sergi Castaño, Marc Llambrich i Albert Barberà de l’Institut Montsià, i Els pares recullen el que sembren? Objectiu l’adolescència, de Carla Porcal, de l’Institut Deltebre. El primer planteja la creació d’una cooperativa per dissenyar i gestionar una aplicació mòbil que aglutini tota l’oferta turística de les Terres de l’Ebre i permeti fer reserves i/o compres directament. I el segon treball fa una aproximació a l’adolescència i com es pot afrontar des del punt de vista educatiu.
En el cas dels Premis Generals de la URV, els premiats reben fins a 1.500 euros per pagar la matrícula en qualsevol dels graus que s’imparteixen als diferents campus de la URV i un ordinador portàtil, a més de 300 euros per al seu institut. En aquest cas els instituts premiats han estat l’Institut Montsià i el Ramon Berenguer IV d’Amposta i l’Institut Deltebre. Els premis Específics campus Terres de l’Ebre són fins a 1.000 euros per pagar el cost de la matrícula en qualsevol dels estudis que es cursen al campus ebrenc: Educació Infantil, Educació Primària, ADE i Infermeria.
En total, en aquesta dotzena edició dels premis URV s’han presentat nou treballs de recerca i síntesi de cinc instituts ebrencs. El lliurament dels premis va anar a càrrec del director del campus, Jordi Sardà; el secretari executiu del Consell Social de la URV, Jordi Gavaldà; la regidora d’Esports, Ensenyament i Universitats, Cinta Espuny; i la representant dels serveis territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre, Pilar Caballé, que van parlar des de la necessitat de retenir talent al territori i de l’aposta d’una educació de qualitat. També van encoratjar als estudiants a posar il·lusió i passió sigui quin sigui el camí acadèmic o professional que emprenguin. A l’acte hi van estar presents els alumnes dels instituts participants i els seus professors i tutors.