Aquest dilluns, 27 de maig, entrava en funcionament la nova instal·lació fotovoltaica a la seu de Constantí, primera fase del projecte del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) en col·laboració amb Endesa, que portarà al CAT a comptar amb la instal·lació fotovoltaica sobre dipòsits d’aigua més important del sector hidràulic de tota Espanya. La instal·lació a la seu de Constantí suposa 1.902 plaques, que comportaran un autoconsum agregat del 10% en l’àmbit global del consorci un cop se sume la segona fase que es durà a terme a les instal·lacions de l’Ampolla.
Pel que fa als treballs de la instal·lació fotovoltaica a l’Ampolla, Joan Alginet, president del CAT visitava aquesta setmana les obres, assegurant que les obres “estan avançant a molt bon ritme, i la idea és que a principis d’octubre els dos parcs estiguen en ple funcionament, fet que es traduirà en un major estalvi econòmic, i sobretot també en un impacte positiu sobre l’entorn”.
Pel que fa a la col·laboració publicoprivada, Alginet ha explicat que Endesa assumirà la totalitat de la inversió que ascendeix a 5,6 milions d’euros i ni el consorci ni els consorciats hauran d’avançar recursos. Durant deu anys des del consorci es contribuirà al pagament d’aquest cost damunt de la tarifa ordinària de consum, descomptant la part d’energia que es va generant. Una amortització que segons el mateix president “entra dins dels paràmetres d’impacte i d’estalvi econòmic del CAT”
La previsió del CAT és amortitzar la inversió en deu anys, moment en què la titularitat passarà a ser del 100% del consorci. Amb unes plaques que compten amb una garantia de dotze anys i una vida útil de 20-25.
Pel que fa a nous projectes, Alginet ha avançat que tot i que es troba en fase embrionària des del CAT s’aposta per treballar amb les comunitats de regants, amb la intenció d’aprofitar les cobertes dels canals de rec, que era una part molt important de la infraestructura del consorci, “amb la mirada posada en el punt de captació a Campredó, on hi ha un important volum de consum energètic”. De fet, representants del CAT ja s’han reunit amb l’Energètica Catalana, per tal de trobar algun mecanisme que pugue aprofitar les infraestructures que ja existeixen.
Amb tot, l’objectiu del consorci és generar amb fonts renovables el 15% de l’energia consumida en tota la seva activitat l’any 2026.