El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha carregat contra els partits de dretes durant la seva intervenció al debat d’investidura d’aquest dissabte i ha afirmat que “aquesta legislatura va de reparar les seves traïcions a la pàtria”. Segons Iglesias, “trair Espanya” vol dir desatendre els drets socials, privatitzar serveis públics i robar recursos públics, entre d’altres. El líder de Podem els ha retret que “abans que espanyols són reaccionaris” i ha assegurat que els avenços socials “se seguiran produint a aquest país malgrat ells”, ja que “es constata que se segueixen oposant a tots els avenços socials”. A banda, el líder d’Unides Podem ha “agraït” als presos independentistes “les inqüestionables conviccions democràtiques” i que hagin “treballat pel diàleg i l’acord”.

Iglesias també ha retret a PP, Vox i Cs que “menyspreïn la majoria parlamentària” amb el “discurs polític de l’anti-Espanya” i ha avisat que “és el mateix discurs polític de la dictadura, el que va destruir la nostra democràcia”. El líder d’Unides Podem ha remarcat que formacions com ERC i EH Bildu “representen aquest país amb la mateixa dignitat” que la dreta espanyola.

“Cap partit es pot atribuir el dret a representar Espanya”, ha insistit, i els ha reclamat que “no tornin a la ideologia totalitària que els va veure néixer perquè sinó la democràcia espanyola els col·locarà a lloc”.

El líder d’Unides Podem ha afirmat que “el pròxim govern tindrà molts enemics”. Iglesias ha assegurat que l’executiu de coalició haurà de “defensar la democràcia amb la llei” i ha esperat que la dreta la respecti en els seus embats.

Iglesias ha agraït tant als socialistes com als membres de la seva pròpia coalició electoral que hagin fet possible l’acord de govern i ha pronosticat que la legislatura serà “una etapa d’avenços socials” i que és “il·lusionant”. “El pròxim govern té l’obligació de convertir el ‘sí que es pot’ en polítiques concretes” i ha demanat als moviments socials que pressionen “per fer les coses bé”.

Es dirigeix als independentistes

Iglesias s’ha dirigit als independentistes i ha afirmat que voldria convèncer-los de deixar de ser-ho per “empènyer el republicanisme” des de l’Estat espanyol però ha dit que no és “ingenu” i no espera que passi. Malgrat això, els ha demanat que estiguin oberts a entendre’s en temes socials. “Hi ha valors democràtics i socials que ens uneixen i crec que la gent vol que almenys en aquestes coses ens puguem entendre”, ha dit.

 

Garzón també ataca la dreta

El líder d’Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, també ha centrat el seu discurs a atacar la dreta espanyola i els ha acusat de “viure i alimentar-se del conflicte”. “Per això vol evitar una senda alternativa que resolgui el conflicte”, ha dit. Per això, Garzón ha instat la resta de formacions polítiques a donar suport al govern de coalició: “Imaginen a la dreta governant després de sentir-los aquest matí?”, ha preguntat, i ha afirmat que aquest govern és “l’última oportunitat” per evitar que les coses “empitjorin encara més”.