5 de juliol de 2020
17:57

Agricultura avaluarà si els regants de l’Ebre poden usar biocides contra el llapó i reduir l’alt cost de retirar-lo

2020-01-16T16:59:32+01:0016 de gener de 2020|Societat|

Les dos comunitats de regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre han demanat al Departament d’Agricultura l’aplicació de biocides per lluitar contra el llapó, les algues que col·lapsen els canals de reg, i reduir l’alt cost que suposa retirar-lo amb maquinària. Davant la prohibició d’ús d’herbicides, els regants calculen que en una campanya com la passada, amb molta proliferació d’estos macròfits, han d’invertir fins a quatre milions d’euros per netejar els canals i sèquies de llapó, ja que han de fer servir moltes hores de maquinària amb el consum de gasoil i emissions de CO2 que comporta. En una reunió ahir amb la consellera d’agricultura, els regants demanen certificar i autoritzar l’ús de manganat potàssic o sulfat de coure per eliminar el llapó.

El Departament haurà de definir en quines condicions i quins productes efectius contra les algues es podrien fer servir. D’altra banda, la consellera Teresa Jordà s’ha compromès a mantenir el finançament o crear un nou grup ad hoc, quan expiri, a l’octubre, el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) que ha permès executar un projecte per lluitar contra el caragol maçana des de 2014.

Els Regants també han convidat també el Departament i el Govern a la Taula de Consens pel Delta que es reunirà el 28 de gener a Sant Jaume d’Enveja i on es presentaran les primeres propostes que s’han consensuat contra la regressió.