11 de juliol de 2020
18:16

El Museu de la Mar de l’Ebre presenta una exposició sobre el camins de ronda del litoral català

2020-01-16T17:03:07+01:0016 de gener de 2020|Cultura|

El Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita inaugura aquest dissabte, 18 de gener, l’exposició Camins de ronda amb què inicia les activitats programades per aquest any. Aquesta exposició recrea i posa en valor la diversitat paisatgística i social de la xarxa de senders que ressegueix la costa catalana.

Camins de ronda és una iniciativa ideada per la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i s’ha organitzat conjuntament entre el Museu Marítim de Barcelona, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de la Ràpita amb l’objectiu de mostrar els valors patrimonials dels camins de ronda.

L’exposició inclou àmbits com els camins per rondar, de treball, de perill o de paisatge. A través d’aquests àmbits repassa l’origen dels camins de ronda com a espais necessaris d’accés al mar i als recursos naturals com a font de riquesa, l’aprofitament com a línia costanera de protecció d’estranys i perills procedents del mar, i descriu el caràcter públic i comunitari d’aquests senders de costa – malgrat alguns episodis de privatització llargament denunciats pels usuaris -, via d’entrada de mercaderies i de contraban, però també punt de trobada amb la natura i el paisatge arran de mar.

A més, el Museu de la Mar de l’Ebre, juntament amb el Club Centre Excursionista la Foradada, ha organitzat una activitat complementària per a la mostra. El dia 23 de febrer es realitzarà una sortida de camp per conèixer el recorregut, la història, el medi geològic i biològic dels senders que ressegueixen la mar de l’Ebre, en l’últim tram de la costa catalana.

L’exposició es podrà visitar a la sala d’activitats temporals del Museu de la Mar de l’Ebre fins al diumenge 1 de març, i l’entrada serà gratuïta.