Més de 150 alcaldes i alcaldesses de tots els racons de Catalunya es van reunir divendres al Recinte modernista de Sant Pau de Barcelona per participar a la XXII Assemblea de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). La trobada, que ha comptat amb la consellera de la Presidència Meritxell Budó, ha servit per donar el tret de sortida a l’agenda municipalista de l’entitat, centrada l’acció climàtica, la prosperitat econòmica i la qualitat de vida.

Cinc mesos després de la seva elecció, el president de l’ACM i també alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha mostrat el compromís “clar, concret i valent” del municipalisme envers la sostenibilitat. Així ha exposat que “la Catalunya que ens imaginem pels propers anys és un país sostenible, que garanteixi la qualitat de vida de totes les persones, vinguin d’on vinguin i siguin com siguin, i que fomenti que la prosperitat arribi a tots els racons dels nostres pobles i ciutats. Aquesta és la gran missió del municipalisme català, i és l’objectiu pel qual treballarem incansablement des de l’ACM. Una agenda municipalista basada en l’acció climàtica, la qualitat de vida i la prosperitat”.

L’Assemblea ha servit per donar compte de l’informe de gestió dels darrers 5 mesos, aprovar els comptes de l’exercici 2020, i aprovar el Pla de Mandat del municipalisme català pel període 2020-2024, un full de ruta basat en els valors de l’excel·lència, la integritat, la proximitat i la igualtat, i que agrupa 100 accions concretes, orientades cap als objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i l’Agenda 2030.

Soler també ha presentat les 100 accions de l’agenda municipalista que s’impulsaran dins el Pla de Mandat dels propers quatre anys amb la voluntat de treballar per millorar el dia a dia del món local i contribuir a fer uns pobles i ciutats millors. En aquest sentit, ha reclamat disposar de més recursos i competències per servir millor des de la proximitat, i a exercir el lideratge des del món local: “Us convido a totes i a tots, Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions i la resta d’Ens Locals i a tot el municipalisme català, a fer-nos corresponsables, no només del futur dels nostres municipis, carrers i places, sinó també del futur del país. Perquè no només sabem i volem gestionar, sinó que volem ser aliats per fer una Catalunya millor. Aquesta és l’autèntica força del municipalisme català!”, ha dit.

Algunes d’aquestes accions són, l’oferta de nous serveis i suport als Ens Locals de Catalunya, especialment en matèria tècnica i de gestió administrativa, l’acompanyament, formació i dignificació de la figura de l’electe local, i la projecció del municipalisme català, en una única veu, tant al país com a tot el món.

Alhora, l’ACM s’ha compromès a assolir la neutralitat d’emissions de CO2 aquest mandat “en una aposta valenta per abordar l’acció climàtica, que no pot esperar ni una generació, ni un mandat més per actuar”, segons ha recalcat el president de l’entitat municipalista.

A la cloenda també ha intervingut la consellera de la Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha assegurat que el pla de mandat aprovat per l’entitat municipalista “relliga amb el pla de mandat que tenim des del Govern de Catalunya. Dotar-nos de totes les polítiques que permetin prosperitat en el nostre país i millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes”. Perquè “alinear el Govern de Catalunya amb els governs locals és la millor manera de construir país”.

La consellera de la Presidència també ha destacat l’Agenda Rural en el seu discurs. Budó ha reconegut que “hem entès llegint el nostre país i la seva pluralitat, tenint en compte que l’1% de la població del nostre país viu i ocupa el 38% de la superfície del nostre país, hi ha una altra lectura, a part de les grans ciutats. Són els micropobles del nostre país. Cal treballar i dotar d’una eina que també es miri el país des d’aquesta perspectiva. Dotar el país d’aquesta agenda rural que, en coordinació amb l’agenda urbana, ens ha de permetre desenvolupar totes aquelles estratègies per activat els territoris del nostre país i garantir una veritable cohesió territorial”.

Durant l’Assemblea, celebrada a Barcelona, s’ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució que requereix al Govern de l’Estat que declari Zona Afectada Greument per una Emergència de Protecció Civil els municipis catalans afectats pel temporal Glòria i acordi fer-hi extensiva l’aplicació del Reial Decret-Llei 11/2019, de 20 de setembre. Al mateix temps, reclama a la Generalitat i el Govern estatal una acció coordinada amb el territori per planificar les inversions necessàries en infraestructures per afrontar les emergències climàtiques i posar a disposició dels ens locals afectats un fons per emergències amb recursos econòmics, tècnics i financers.