El comitè executiu de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha aprovat en una reunió telemàtica una proposta de resolució que demana modificar la llei espanyola d’estabilitat pressupostària per poder destinar superàvit a la reactivació dels municipis. El president de l’entitat i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha defensat que els ajuntaments han fet els deures estalviant i que ara els ciutadans “es mereixen que es destinin aquests recursos per pal·liar la crisi sanitària, social i econòmica del coronavirus“. Concretament, demanen poder gastar el superàvit del 2019 i els romanents d’anys anteriors.

Els ajuntaments hem estat els primers en aplicar esforç, bona gestió i contenció pressupostària, que ens ha permès disposar de recursos que ara la nostra ciutadania es mereix que invertim per mitigar la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la covid-19“, ha afegit Soler.

La proposta de resolució de l’ACM també demana flexibilitzar la regla de despesa i l’estabilitat pressupostària perquè els ajuntaments puguin accedir a liquiditat i finançament mentre duri la situació de crisi. El document, al mateix temps, reclama que la contractació pública es flexibilitzi i agilitzi per donar “més capacitat de reacció als ens locals”, així com també que es faciliti la contractació de personal i s’incentivin jubilacions anticipades per poder contractar en sectors essencials per reactivar el país.

Així mateix, la proposta reclama que s’aixequi la limitació de despesa de recursos propis i que l’únic requisit sigui el fet que es destinin a despeses i projectes vinculats a la recuperació socioeconòmica post covid-19 als municipis.

L’ACM ha lliurat gratuïtament 115.000 mascaretes quirúrgiques, 6.000 mascaretes FPP2 i 200.000 guants de protecció als ajuntaments i ens locals de Catalunya, alhora que s’estudien noves mesures per seguir donant suport als municipis i als treballadors municipals que presten serveis essencials.