Nomen Foods gestionarà el Mas Tramontano, una finca en la qual es conrea arròs des de principi del segle xx amb una masia del 1918, de construcció indiana. Per bé que el cultiu a la finca s’ha anat modernitzant, manté un fort arrelament a la tradició i a mètodes harmònics amb l’entorn natural. N’és una bona prova el molí que s’hi va instal·lar als anys cinquanta, que permet treballar l’arròs d’acord amb el concepte de l’slow mill process

Aquesta finca ja subministrava tot l’arròs de la marca Bayo Expert de Nomen Foods per al sector de la restauració d’alta gamma. Ara, amb l’adquisició de la finca per part de Nomen Foods, l’empresa referma el seu compromís amb la producció artesana que s’hi duu a terme i hi aprofundirà les tècniques tradicionals que permeten obtenir un producte final de gran qualitat. Els grans de l’arròs Bayo Expert, de varietat Carnaroli, són el resultat de les característiques singulars i la fertilitat del terreny de les Goles de l’Ebre que, juntament amb l’ús d’uns mètodes tradicionals de cultiu i, en el cas del Carnaroli reserva, d’un procés d’envelliment durant dotze mesos a les sitges a una temperatura controlada a 16 graus centígrads, fan que tinguin una qualitat excepcional.

Una de les claus de la producció artesana i de l’excel·lència del gra que pretén Bayo Expert és el molí. A diferència de la producció industrial, aquest molí artesà permet una elaboració acurada, controlant-ne amb detall, paquet a paquet, el resultat de la molturació i de l’envasat.

Un total de 30 tones d’arròs

La finca Mas Tramontano té un total de 6,3 hectàrees d’arrossars, la qual cosa significa una producció anual aproximada d’unes 30 tones l’arròs. Tota la producció és d’arròs Carnaroli, una varietat molt ben valorada a l’alta cuina per la seva gran capacitat d’absorbir els sabors.

La cuidada producció, la delicada sega i un procés acurat d’elaboració donen a l’arròs Bayo Expert una elevada estabilització de la amilosa, més accentuada en el cas de l’arròs envellit durant un any, cosa que els xefs valoren especialment.