19 de setembre de 2020
10:23

[VÍDEO] Èxit rotund amb més de 12000 espectadors al Festival Deltebre Dansa

2019-07-22T19:19:17+02:0022 de juliol de 2019|Cultura|

El Festival Deltebre Dansa va tancar ahir diumenge 21 de juliol la 15a edició amb un èxit incontestable de públic, atret per un cartell d’espectacles de dansa i circ contemporani d’alt nivell al bell mig d’un territori natural excepcional com és el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

En total han estat més de 12.000 els espectadors que durant aquests quinze dies s’han apropat als diferents espais d’exhibició de Deltebre Dansa, epicentre internacional de les arts del moviment. La segona edició de Circuit Deltebre, atracció natural celebrat el passat 13 de juliol consolida una proposta que enguany va reunir 2.000 assistents que van poder gaudir del singular maridatge de natura i arts escèniques.

Durant aquestes dues setmanes s’han pogut veure 49 espectacles d’alta qualitat protagonitzats per 134 artistes de més d’una vintena de països. Un cop més el Festival ha optat per presentar propostes inèdites a nivell estatal com ha estat el cas de Half The Truth de Linda Kapetanea i Edivaldo Ernesto, United Space of Ambivalence (extract) de Máté Mészáros / OneManCrowd, Screws d’Alexander Vantournhout, Afscheid d’ Yvonne Smink, Mirage de Hodworks, Beat de Nóra Horváth/Collective Dope o Impulso de Rocío Molina amb Rosalba Torres Guerrero. A nivell mundial, la cita també ha comptat amb l’estrena de dos muntatges: Underneath de Lali Ayguadé Company i Siren Dance de Lilian Steiner.

Una edició més es repeteix l’èxit de dos dels clàssics del Festival Deltebre Dansa. Per una banda la V Nit Solidària i del Circ va aconseguir recaptar 1.500 quilos d’aliments i productes de neteja i higiene personal. Per l’altra, la Creació Deltebre Dansa va aconseguir tornar a emocionar al públic amb una peça que va comptar amb la participació d’un centenar de persones de diferents associacions del municipi de Deltebre.

A més dels espectacles, un altre dels pilars del festival és la formació que enguany ha aplegat, entre professors i alumnes, més de 200 professionals de la dansa i el circ contemporani provinents de més d’una cinquantena de països. En total s’han ofert 21 tallers especialitzats de la mà de 27 professors de prestigi internacional. A part dels tallers pràctics enguany s’ha tornat a oferir també un cicle de conferències sobre el llenguatge del moviment amb ponents nacionals i internacionals, com ara Àngels Margarit i Viñals, directora del Mercat de les Flors; Rosalba Torres Guerrero, Julyen Hamilton i Alexander Vantournhout.

Com en les edicions anteriors també cal destacar l’èxit de participació en la desena de tallers d’iniciació gratuïts. En total hi han participat unes 300 persones que han pogut aprendre disciplines variades com la dansa africana, el bollywood, el circ contemporani o la dansa contemporània de la mà de 17 professors vinguts de tot el món.

Tant la inauguració com la cloenda ha comptat amb una important presència institucional. La inauguració va anar a càrrec de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga i Vives; l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler i Panisello, i el fundador i director artístic del Festival, Roberto Olivan. També hi van ser presents el delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el director de l’ICEC, Miquel Curanta; el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé, i el diputat provincial, Àdam Tomàs, juntament amb la resta d’autoritats.

Pel que fa a la cloenda va comptar amb la participació del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra i Pla; l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler i Panisello, i el fundador i director artístic del Festival, Roberto Olivan. També hi van ser presents la diputada al Parlament de Catalunya, Mònica Sales; el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé; el delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, juntament amb la resta d’autoritats.

Com a president de la Generalitat el Festival Deltebre Dansa em genera molt d’orgull“, va afirmar el president Quim Torra qui va agrair tant al director del Festival, Roberto Olivan, com a l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, per apostar per un “projecte de primer nivell meravellós i de projecció internacional“.

Són 15 anys i per molts anys més, perquè això no ho aturarà ningú“, va concloure el president Quim Torra.

Per la seva banda, Lluís Soler, alcalde de Deltebre va assegurar que farà el possible per tal que aquest “somni” creat per Roberto Olivan passi a ser un “llegat immortal, cap al futur, tots i totes junts“. “El Festival és testimoni de la vitalitat d’un territori que projecta Catalunya al món“, va recalcar.

Vídeo-resum del Festival

Una desena de ballarins professionals de diferents nacionalitats que han participat com a docents, alumnes i/o artistes han participat en la realització d’una peça de videodansa resum realitzat per Albert Vidal / Vèrtex Comunicació. La peça és un viatge poètic a través del moviment, una metàfora del cicle de la vida en relació amb el Festival Deltebre Dansa, el qual neix, es viu intensament i desapareix (quedant per sempre en la nostra memòria). En aquest sentit, el vídeo també sintetitza l’experiència viscuda al Festival Deltebre Dansa 2019, mostrant imatges dels tallers professionals, dels tallers d’iniciació i de la programació artística.